Christus versus Netflix: A Game of Thrones?

Ieder modern mens van onder de dertig heeft weleens van “Netflixen” gehoord. Een paar uur op de bank of op je bed hangen, terwijl je je even volledig afsluit van de werkelijkheid en je aandacht enkel gefocust is op een briljante verhaallijn van één van de nieuwste Netflix-series. Het is de normaalste zaak van de wereld voor zowel christelijke als niet-christelijke jongeren anno 2017. Toch zetten sommige christenen hun vraagtekens bij deze bezigheid. Zij stellen dat moderne series niet in het leven van een christen thuishoren. Hoe zit dit? Zijn Christus en Netflix een “Game of Thrones”? Als Christus op de troon zit in jouw leven, sluit dit Netflix dan uit? Zijn deze twee in conflict met elkaar?

Uiteraard kun je niet alle series die op Netflix staan over één kam scheren. De ene serie keur je misschien af, terwijl je de ander goedkeurt en gewoon kijkt. Maar waar baseren we onze beoordeling op? Doen we dat aan de hand van Gods Woord of simpelweg op basis van gevoel? Ik denk dat het belangrijk is dat we films en series op dezelfde manier beoordelen als andere dingen in het christenleven. Je ziet bijvoorbeeld dat veel christenen het kijken van porno eensgezind aanduiden als zonde, maar als er in films openlijke seksscènes worden getoond lijkt dit ineens geen probleem meer.

Als we naar Gods Woord kijken worden er in ieder geval drie zaken, die veel voorkomen in series, ten zeerste afgekeurd:

1. Openlijke seksscènes; Overspel
Jezus is glashelder in Mattheüs 5:28: “Ik zeg u dat al wie naar een vrouw kijkt om haar te begeren, in zijn hart al overspel met haar gepleegd heeft.” Het kijken naar andere mensen die seks hebben is dus volledig uitgesloten. En nee, je gaat mij niet wijsmaken dat jij naar een intieme seksscène kan kijken zonder er zo nu en dan toch stiekem iets bij te voelen, of dat je wel even je ogen dichtknijpt. En ja, God ziet dit als overspel; het ontrouw zijn aan je (toekomstige) eigen man of vrouw.

2. (Het horen van) Vloeken; Godslastering
Misschien neem je het vloeken in een serie niet zo serieus en denk je: ach, ik vloek zelf toch niet? Toch leren we vanuit de Bijbel dat God dit wél uiterst serieus neemt. God accepteert het niet als iemand Zijn Naam op zo’n manier gebruikt. In het oude testament stond daar zelfs de doodstraf op. Sterker nog, we lezen dat de hoorders van een vloek ook niet zomaar vrijuit gaan (Leviticus 24:14), maar worden als het ware gedeeltelijk mede schuldig bevonden en moeten symbolisch hun schuld weer terug laten vloeien op de dader. Gods oudtestamentische wet wordt misschien niet meer toegepast, maar God blijft hetzelfde. Vloeken is Godslastering, en God neemt zowel het spreken als het horen ervan, uiterst serieus.

3. (De verheerlijking van) Geweld
Ook de verheerlijking van geweld wordt niet gezien als iets positiefs in de Bijbel. Door de zonde is geweld, moord en bloedvergieten in de wereld gekomen, en deze zaken horen dus bij de duisternis. Jesaja spreekt dan ook met lof over mensen die niet kijken naar gewelddadige, bloederige scènes: “Hij die zijn oor dicht stopt om niet van bloedvergieten te horen, die zijn ogen sluit om het kwaad niet te zien – die zal wonen op de hoogten (…) Uw ogen zullen de Koning aanschouwen in Zijn schoonheid.” (Jesaja 33:15-17). Geweld is niet alleen een gevolg van zonde en kwaad, maar ook een belemmering om “schoonheid” te zien. Jesaja stelt zelfs dat de schoonheid van Christus is weggelegd voor hen die zich afkeren van geweld en bloedvergieten.

Als wij Jezus werkelijk kennen, waarom zouden wij onze tijd dan nog vullen met het kijken van dit soort series?

Ik hoor je denken: “Welke serie blijft er dan nog over?” En je hebt gelijk, er blijft met deze criteria weinig over. Maar ik denk dat we een andere vraag zouden moeten stellen, namelijk: “Als wij Jezus werkelijk kennen, waarom zouden wij onze tijd dan nog vullen met het kijken van dit soort series?” De meeste series verheerlijken de dingen waar Jezus ons juist van heeft bevrijd, ze verleiden ons tot zonde en het kijken van series geeft ons uiteindelijk nooit ware rust.

Als Jezus op de troon zit in ons leven hebben wij het verlangen om voor Hém te leven (2 Korinthe 5:15) en we moeten ons dus niet volstoppen met zaken van ons oude leven, de duisternis. Daarnaast roept Hij ons juist op om de verleidingen uit te rukken en weg te gooien (Mattheüs 5:29), in plaats van ze op te zoeken. Bovendien is Hij de Enige die ware, blijvende rust kan geven (Mattheüs 11:28), rust die je bij de oneindige cliffhangers van Netflix nooit zult vinden.