Denken voor je kijkt

Een jaar geleden besloot ik  voorlopig geen films meer te kijken. Niet alleen omdat ik mijn tijd beter wilde besteden, maar ook omdat ik merkte dat alles wat ik via films binnenkreeg mijn denken beïnvloedde en mijn relatie met God in de weg stond. Ik heb het precies een jaar volgehouden. Een paar weken geleden heb ik voor het eerst weer eens een film gekeken. Of nee, twee. De eerste twee delen van Lord of the Rings om precies te zijn.

Dat leek me een goede reden om nog eens op dit onderwerp terug te komen. Want voordat ik die films ging kijken, heb ik er best lang over nagedacht of ik dat nou wel moest doen. Of ik wel films kan kijken tot eer van God, en zo ja, hoe dan.

En toen kwam ik op DesiringGod.org een artikel tegen waarin pastor Jonathan Parnell drie vragen formuleert die je jezelf kunt stellen voordat je een film kijkt. Die vragen hebben mij geholpen om er bewust bij na te denken wat ik kijk en waarom. Hier komen ze:

  1. Moet ik deze film echt kijken?
  2. Wat zijn in deze film de ware en valse voorstellingen van de werkelijkheid?
  3. Wat voor held heeft deze film echt nodig?

Die eerste vraag is goed om mee te beginnen. Je kunt jezelf afvragen waarom je deze film per se wilt zien (en nee, volgens Parnell is ‘omdat ik het wil’ geen goed antwoord). Interesseert het onderwerp je, verwacht je er iets van te leren? Of wil je gewoon actie, romantiek of een bepaalde acteur/actrice zien? Parnell raadt aan om bij jezelf na te gaan wat je zwakke punten zijn en films en scènes die je tot zonde kunnen verleiden uit de weg te gaan. Weet je van tevoren dat er in een film dingen gebeuren die ingaan tegen wat God wil, laat die film dan gerust links liggen. Je gemoedsrust of je geestelijke reinheid opofferen voor een uurtje entertainment is een slecht idee, vindt Parnell.

Elke film geeft je een bepaald beeld van de werkelijkheid. Vaak is dat beeld nogal scheef. Je hebt bijvoorbeeld van die feelgood-films waarmee niks mis lijkt, maar die stiekem een mierzoet en oppervlakkig beeld van romantiek en liefde meegeven. Of actiefilms waarin excessief geweld neergezet wordt alsof het volkomen normaal is. Let op wat de film je probeert mee te geven over de wereld. Wees kritisch en zoek vooral naar het goede. Is er in de film een merkbare afkeer van het kwaad? Komen er thema’s in terug als zelfopoffering, genade en hoop?

De held van de film is vaak degene met wie je je als kijker identificeert. Het karakter dat de meeste sympathie oproept. Als je een film kijkt, vraag je dan eens af wat Jezus zou doen als Hij de held van de film zou zijn. Dat laatste is natuurlijk geen rechtvaardiging om elke willekeurige film te kijken en te proberen om er een christelijke draai aan te geven. Er zijn films genoeg waar je met de beste wil van de wereld niks in kunt zien wat tot eer van God is. Die kun je maar beter laten liggen.

Misschien vind je het nogal veel moeite om zo diep na te denken bij elke film die je kijkt. Films zijn nou eenmaal bedoeld als entertainment. Maar juist dat maakt dat je kritisch moet zijn. Ik heb zelf gemerkt dat het zomaar consumeren van films echt niet goed voor me was. Het stompte me af en slokte een hoop tijd op die ik veel beter had kunnen besteden. Nadenken bij wat je kijkt kan echt geen kwaad!

Bron: steil.blog