Een middel tegen de twijfel

De beste manier om jouw geloof te versterken is door gemeenschap met Christus te oefenen. Wanneer je gemeenschap met Hem hebt, kun je niet ongelovig zijn. Wanneer Zijn linkerhand onder mijn hoofd is en Zijn rechterhand mij omhelst, kan ik niet twijfelen. Wanneer mijn Liefste aan Zijn tafel zit, en naast mij gaat zitten, terwijl Zijn banier liefde is, dan geloof ik echt. Als ik met Hem feest vier dan zwijgt en verbergt mijn ongeloof zich.

Jij, die naar groene weiden gevoerd bent, aan de oevers van stille wateren; jij, die Zijn stok en Zijn staf hebt gezien en hoopt die te zien, als je door de vallei van de schaduwen van de dood wandelen zult; jij, die met Maria aan Zijn voeten gezeten hebt, of met de geliefde discipel uw hoofd op Zijn borst hebt gelegd. Heb je niet gemerkt, dat in de nabijheid van Christus uw geloof werd versterkt en als je ver van Hem was het werd verzwakt? Het is onmogelijk Christus in het gezicht te zien en te twijfelen.

Als je Hem niet kunt zien, twijfel je aan Hem. Maar je moet geloven wanneer je Liefste tot je spreekt en zegt: “sta op, mijn beminde, en kom mee.” Aarzel dan niet, sta op uit het dal van je twijfels en beklim de heuvel van de zekerheid.

Bovenstaande tekst is aangepast naar hedendaags Nederlands en geciteerd uit het boekje ‘Korenaren 
tussen de schoven opgelezen’ van C.H. Spurgeon, Uitgeverij “De Banier”, Utrecht 1988.