Extreem gelukkig

Onlangs zag ik Everest. Deze film vertelt het verhaal van een groep avonturiers die op Mount Everest in de problemen raken door een storm. Acht klimmers overleven het drama niet. Ergens in de film stelt journalist Jon Krakauer de klimmers een vraag: Waarom zetten ze hun leven op het spel om het hoogste punt van de aarde te bereiken? Omdat het kan, luidt het antwoord. Veel verder dan dat komen de expeditieleden niet.

Het was precies die vraag waarmee ik bleef zitten toen de film was afgelopen. Waarom zoeken wij mensen avontuur? Waarom willen we naar extreme hoogten klimmen, in woeste bergrivieren raften, van hoge torens bungeejumpen – met gevaar voor eigen leven? Mensen zijn gemaakt om gelukkig te zijn. Tevreden met God. Om Hem met heel hun leven te dienen. Toen de eerste mensen ervoor kozen om Gods instructies te negeren, zijn ze dat geluk kwijtgeraakt. Sindsdien zoeken we wanhopig naar manieren om gelukkig te worden. De leegte die God heeft achtergelaten, vullen we met spanning en uitdaging.

Onze cultuur vertelt ons dat we geluk kunnen vinden als we maar genoeg leuke, spannende en bijzondere dingen doen. Maar we zoeken verkeerd. We zullen nooit échte, blijvende voldoening vinden als we God niet kennen, als we ons niet overgeven aan Jezus Christus. I think one of the most difficult aspects of being an American Christian is trusting that Jesus is right and that our culture is selling us something that ultimately isn’t a valid way to be joyful — and is actually the very thing that destroys joy, zegt de Amerikaanse schrijver Lee Strobel.

Extreme sporten schijnen je een beter mens te maken. Door het besef dat je in levensgevaar bent, overwin je je angsten. Maar dat is maar een slap aftreksel van wat God belooft: “Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u” (1 Petrus 5:7). Die zorg gaat veel verder dan het overwinnen van onze angst. Hij wil ons blijvend gelukkig maken, nu en na dit leven.

We hoeven onze angsten niet te overwinnen; we mogen ze bij God neerleggen. Om gelukkig te worden hoeven we Everest niet te beklimmen, niet in een rubberbootje een kolkende bergrivier af te roeien en niet aan een elastiek van een toren te springen. Echt geluk vinden we alleen in God.

Bron: steil.blog