Haalbare voornemens voor 2020

Elk jaar vliegen de lijstjes met goede voornemens je weer om de oren. De jaarwisseling is voor veel mensen hét moment om hun levens helemaal om te gooien, nieuwe plannen te maken en bovenal de betere versie van zichzelf te worden. Die voornemens zijn alleen net zo standaard als dat oudejaarsavond op 31 december gevierd wordt. Mensen willen afvallen, stoppen met roken, meer tijd aan zichzelf besteden, meer tijd met familie doorbrengen of van baan veranderen. Veel mensen in het Christelijke wereldje hebben de wens ‘om meer met God te leven’ of ‘beter Zijn stem leren verstaan’. 

Elk jaar opnieuw blijkt het ook ontzettend lastig om deze voornemens waar te maken. Hardlopen leek op je warme zolderkamer nog wel te doen, je had alleen even geen rekening gehouden met de snijdende kou in januari. ‘Meer met God leven’ en ‘Zijn stem leren verstaan’ zijn hele nobele doelen maar ook ontzettend vaag. Wat er uiteindelijk op neer komt dat half februari je leven exact hetzelfde is als half februari een jaar terug.

Om dit jaar niet in dezelfde val te lopen wil ik je twee voornemens adviseren die je wel kunt volhouden. Dit zijn handvatten om meer met God te leven, Zijn stem beter te leren verstaan en daadwerkelijk een levensveranderende impuls aan je leven te geven.

Begin de dag met Gods Woord
Het klinkt misschien als een onhaalbaar voornemen om elke dag met de Bijbel te beginnen. ’s Ochtends zijn er allerlei dingen die je aandacht vragen. Toch kan bijna alles wel even wachten tot na jouw tijd met God. De Bijbel lezen is namelijk van levensbelang voor je geloof. Een mens leeft niet alleen van aards voedsel, maar van alles wat uit Gods mond komt (Deuteronomium 8:3). Zelfs Jezus haalt deze tekst aan en als zelfs Hij, onze Heer en Heiland, afhankelijk is van Gods Woord, hoeveel temeer zijn wij dat dan wel niet? Als je het voornemen hebt om Gods stem te verstaan is Bijbellezen het antwoord. In de Bijbel heeft God alles geopenbaard om volmaakt toegerust te zijn als christen (2 Timoteüs 3:16). 

Nu terug naar de haalbaarheid van dit voornemen. Is het gemakkelijk om dagelijks je Bijbel te lezen? Nou, het gaat in ieder geval niet vanzelf. Maar ontbijten gaat ook niet vanzelf, en toch zijn er heel veel mensen die het voor elkaar krijgen om elke ochtend te ontbijten. En ik beloof je dat als je de eerste twee weken van het jaar elke ochtend begint met Gods Woord, je nooit meer anders wilt. Een eerste tip om dit vol te houden is een Bijbelleesrooster. Op internet staan heel veel roosters in alle soorten en maten. Als je rustig wilt beginnen met een kwartiertje elke ochtend en dat langzaam wilt opbouwen kun je kiezen om in een jaar het Nieuwe Testament te lezen. Met iets meer tijd kun je al een rooster kiezen waarin je de hele Bijbel in een jaar doorgaat! Maar overschat jezelf niet en begin bescheiden – beter rustig beginnen dan hard tegen de muur lopen. En als het kan, doe dit dan samen met een vriend of vriendin. Dan kun je elkaar aanmoedigen en heb je iets meer een stok achter de deur. Maar ook dan zal het niet vanzelf gaan. Daarom voornemen nummer 2:

Begin de dag met gebed
Misschien had dit het eerste voornemen moeten zijn, maar Bijbellezen en gebed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door Gods Woord tot je te nemen verandert ons denken en worden we stilgezet bij de dingen die van boven zijn (Kolossenzen 3:1). Maar het lezen van de Bijbel is niet alleen een rationele bezigheid waarin je ogen over het papier gaan en je hersenen allemaal dingen opnemen. Keer op keer in de Evangeliën zegt Jezus dat er mensen zijn die wel ogen hebben maar niet kunnen zien. Aards gezien kunnen ze gewoon alles waarnemen met hun ogen, maar de Bijbellezen is ook een geestelijke zaak. Onze ogen moeten geestelijk door God geopend worden voordat wij écht kunnen lezen wat er staat. 

Daarom is gebed zo belangrijk: daarin kunnen wij elke ochtend vragen of Hij onze ogen wil openen. Wij zijn als mensen totaal afhankelijk van Gods genade en wat Hij ons geeft. Door de Bijbel te lezen wordt ons leven en denken meer gevormd naar de wil van God en zullen we ook meer bidden voor de dingen die God wil dat we bidden. Daarnaast hebben wij elke dag te maken met hindernissen en verleidingen waar wij van nature niet mee om kunnen gaan. Gebed is niet zozeer de tijd waarin je een wensenlijstje bij God neerlegt maar waarin Hij vereerd wordt omdat wij onze afhankelijkheid van Hem belijden. En vanuit die afhankelijkheid mogen we door Gods genade vragen om kracht, moed en vrede om de dag door te komen en steeds op God gericht te blijven. 

Voor het bidden kan ik je helaas niet een rooster aanbieden. Maar het kan helpen om voor jezelf voor elke dag van de week een lijstje te maken met mensen en dingen waar je voor kunt bidden. Daarbij kun je een lijstje maken met dankpunten als bijvoorbeeld je gebed verhoord is. Als je het moeilijk vindt om te bidden, of niet zo goed weet wat je moet bidden kun je daarvoor bidden en aan God vragen of Hij jouw gebedsleven wil laten bloeien. Ook in ons bidden zijn we totaal afhankelijk van Gods genade en een gebedsleven is net als het echte leven. Het begint heel klein en na verloop van tijd groeit dat steeds meer, zul je steeds langer willen en kunnen bidden en zul je steeds meer de noodzaak van gebed en ook Bijbellezen inzien.

Misschien ben jij wel iemand die nog nooit stille tijd gehouden heeft en heb je geen idee hoe je dit praktisch aanpakt. Nu hoop ik dat de praktische tips om te lezen en te bidden je al een beetje op weg helpen, maar hieronder nog even kort een soort schemaatje om je stille tijd in te vullen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten per dag: 

  • 1 min Bidden of God jouw ogen wil openen (Psalm 119:18)
  • 10 min Bijbellezen
  • 9 min Gebed

Als je dit een paar weken doet en dan even terugkijkt denk ik echt dat je niet meer anders wil. Niet omdat je ineens allerlei aardse zegeningen ontvangt, een nieuwe baan of een super strak lichaam, maar wel omdat je dichtbij God en Zijn Woord leeft en steeds beter leert communiceren met je Hemelse Vader.