Klaar met God

Eigenlijk had ik voor deze post een ander onderwerp in gedachten. Maar toen las ik op Refoweb een vraag van een vijftienjarig meisje. Een vraag die me diep raakte, omdat ik haar gedachten herken.

De vraagsteller is helemaal klaar met de kerk. Ze heeft zich een jaar lang verdiept in het geloof en elke dag tot God gebeden, maar Hij heeft haar gebeden niet verhoord. Er is helemaal niets gebeurd. God laat haar met haar vragen zitten. En dat is niet het enige; de vraagsteller heeft het ook gehad met de regeltjes rondom het geloof. Niet dronken mogen worden, geen make up mogen dragen, een hoed op moeten naar de kerk – en haar ouders ontwijken haar vragen over die regeltjes. Ze is er klaar mee, ze wil gewoon genieten van het leven.

Ik heb de vragen die deze tienermeid heeft nooit zo openlijk gesteld. Maar in gedachten heb ik ze ook vaak gehad, en ik denk dat heel veel reformatorische jongeren ermee zitten. We bidden, maar we lijken geen antwoord te krijgen. We ‘moeten’ van alles, maar vaak zonder goede uitleg. Het geloof lijkt soms een gevangenis. Dus waarom zouden we dan nog geloven?

De vraagsteller krijgt een heel mooi, doordacht antwoord van een jonge pastoraal werker. Ik zou het hier kunnen gaan samenvatten, maar dan doe ik het antwoord tekort. Je kunt het beter helemaal lezen. Ik citeer alleen het slot:

“Weet je wat me tot slot ook raakte in al je vragen? ‘Ik snap eigenlijk niks van het geloof, maar als ik daar met iemand over praat en ik stel een vraag, krijg ik de vaagste antwoorden. Is het geloof wel voor iedereen? En is het überhaupt wel voor mij? Waarom luistert God niet?’ De Heere luistert wel degelijk. De vraag is: wil je ook naar Hem luisteren? Als je Hem wilt volgen, dan moet je Hem ook wel voor laten gaan. Als ik lees hoe jij je leven wilt inrichten, lijkt het erop dat je het liefst je eigen leventje leidt en dat Hij jou volgt. Het is belangrijk dat je de vragen die je hebt over het geloof blijft stellen! Het geloof is voor iedereen: ‘Wendt U naar Mij toe, wordt behouden, alle gij einden der aarde! want Ik ben God, en niemand meer’ (Jesaja 45:22). Houd de Heere maar aan deze belofte! De Heere is namelijk geen God dat Hij liegen kan. Al wat Hij ooit beloofd heeft, zal bestaan. Ik wens en bid je toe dat je zo de Heere mag vinden op deze jonge leeftijd. En dat je zo je leven in Zijn dienst mag gaan besteden.”

De Heere luistert wel degelijk. De vraag is: wil je ook naar Hem luisteren?

Bron: Steil.blog