Naar welke muziek luister jij?

Volgens onderzoek luisteren jongvolwassenen gemiddeld 2 tot 4 uur per dag naar muziek. Het is een van de basisbehoefte geworden van de moderne mens. Als we het niet via onze koptelefoon doen, doen we het wel via de speakers in onze slaapkamer. Zodra we de deur uitgaan doen we onze oortjes in en die gaan pas uit op de plaats van bestemming. Als we weer vertrekken herhaalt dit fenomeen zich en thuis connecten we direct onze telefoon met de draadloze speaker en luisteren we verder. Maar letten wij christenen nog wel op waar we eigenlijk naar luisteren, waar we ons mee vullen?

“Ik wens jou, oh, om met je te doen wat lovers doen”, “Ik blow een stack, dat is patsergedrag, op die VIP-deck met een bitch en een fles, dat is patsergedrag”, “Omdat ik je baby wil aanraken en ik wil je ook voelen, ik wil de zon zien stijgen op jouw zonden alleen ik en jij”. Zo maar wat citaten uit liedjes die in de huidige top 10 staan (Dusk till dawn, Patsergedrag, What lovers do). Misschien denk je: ja maar die liedjes luister ik niet! Toch is het niet ‘toevallig’ dat deze liedjes nu in de top 10 staan. Onderzoek wijst uit dat in heel veel muziek (vooral rap en hiphop) wordt gerefereerd aan sexueel gedrag. Meer dan een derde van de muziek heeft expliciete seksuele inhoud, waarvan twee derde seksueel onterend gedrag beschrijft en ruim de helft van de muziekvideo’s bevat seksuele inhoud. En nu hebben we het alleen nog maar over seksuele referenties. Teksten die verwijzen naar uitzinnig geweld, het gebruik van drugs, magie, discriminatie, vloeken, andere vuile taal etc. hebben we nog niet eens behandeld.

Maar iedereen luistert toch naar dat soort muziek? Dat klopt. Maar zoals je waarschijnlijk al wel weet heeft Jezus ons nooit gevraagd om mee te doen met wat ‘iedereen’ doet; integendeel. “En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.” (Rom 12:2, HSV). Paulus roept ons hier op om juist niet mee te gaan in de dingen die de wereld doet. Daarna geeft hij ons een opdracht: “word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid”. Gezindheid is een moeilijk woord voor houding of instelling. “Verander je houding!” zegt Paulus. Waarom? “Om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.” Paulus roept ons op om te stoppen met simpele uitvluchten als “iedereen doet het, het beïnvloed mij niet, niemand heeft er last van”. Verander je houding! Het gaat er niet om wat de wereld ervan zegt, maar wat Christus er van vindt; Hij die jou eeuwig leven gegeven heeft! Als dat je houding wordt, dan zal Hij je leren wat Zijn goede, welbehaaglijke en volmaakte wil is. Ben je bereid om jou wil op te geven voor de wil van de Verlosser?

Ben je bereid om jouw wil op te geven voor de wil van de Verlosser?

Misschien heb je nog nooit nagedacht over dit onderwerp en is dit de eerste keer dat je wordt stilgezet bij de teksten van de muziek die je luistert. Hopelijk mag dit een aanmoediging zijn om uit liefde voor Christus (niet als een regeltje!) je muzieklijsten eens te gaan onderzoeken. In 1 Thessalonicenzen 5:21-22 roept Paulus ons op om alles te onderzoeken, alleen het goede te behouden en om elke vorm van kwaad te vermijden. Toen ik werd stilgezet bij de songteksten van veel muziek waar ik naar luisterde, was het een onaangename verrassing. Ik wist dat veel muziek eigenlijk niet door de beugel kon. Maar als wij onze houding door Christus laten veranderen, dan geloof ik dat de Heilige Geest ons de kracht gaat geven om onze gewoonten te veranderen. Zo mocht dat ook bij mij gebeuren. Misschien moet er veel muziek uit je lijsten verdwijnen, maar dit kun je vervangen met goede (en ja, dat bestaat) christelijke muziek! Want: “Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn” (Kol 3:1-2, HSV).