Waar vind ik rust?

Ons hele leven zijn we bezig met het zoeken naar rust en voldoening. Op de hogeschool of universiteit werken we het hele jaar toe naar de zomer, want dan krijgen we eindelijk de kans om van het leven te genieten. In ons werk streven we ernaar hogerop te komen, in de hoop de voldoening te vinden waar we zo naar verlangen. In onze relatie werken we toe naar het huwelijksbootje, want dan zal ons leven pas echt beginnen.

Maar helaas. De ochtend na onze bruiloft komen we erachter dat er eigenlijk niet zoveel veranderd is. Onze promotie blijkt niet de verwachte voldoening te brengen, want er is altijd iets beters om na te streven. En na die heerlijke weken van zonnige vrije tijd staan de collegebanken toch weer op ons te wachten. Het leven draait maar door zonder ons ooit de rust te brengen waar we allemaal zo hard naar jagen.

Het is goed om gelijk te beseffen dat we de vrede die de wereld belooft in muziek, films, literatuur en carrière nooit zullen vinden. Hoe meer films je kijkt, hoe leger je je voelt. Hetzelfde geldt voor overdadig veel eten, voor overdadig veel shoppen en voor het opzoeken van seksueel genot. Op het moment dat je ermee bezig bent voelt het fijn en lijkt het je te vullen, maar vroeg of laat zal het je achterlaten met een onvermijdelijk gevoel van leegte.

Deze wereld biedt rust en vrede van een soort dat nooit genoeg zal zijn, omdat het een bodemloze put probeert te vullen. Om die vol te kunnen krijgen moet er eerst een stevig fundament gelegd worden: Jezus Christus. Hij belooft ons vrede, maar van een hele andere aard dan wij vaak op het oog hebben. “Vrede laat Ik u, Mijn vrede geef Ik u; niet zoals de wereld die geeft, geef Ik die u. Laat uw hart niet in beroering raken en niet bevreesd worden.” Johannes 14:27 (HSV).  

Door Christus kunnen we weer in harmonie met God leven. Dat is de onwankelbare en eeuwige vrede die God ons verzekerd. Het is de basis van harmonie in ons leven. Het is de rust waar de wereld naar op zoek is, maar die zij misloopt. “Maar de goddelozen zijn als een opgezweepte zee,  want die kan niet tot rust komen, en zijn water woelt modder en slijk op. De goddelozen, zegt mijn God, hebben geen vrede!” Jesaja  57:20-21 (HSV). Ze zoeken het namelijk in de verkeerde dingen.

Het kan goed zijn om stil te staan bij deze waarheid. Hou in gedachten dat de wereld je niets te bieden heeft, minst van alle dingen rust. Wanneer je weet waar je moet zijn om vrede te ontvangen zul je niet snel teleurgesteld raken wanneer een gevoel van onrust en leegheid je overvalt. Je weet immers hoe je dat op moet lossen. Blijvende rust is alleen bij God te vinden, dus vul jezelf met Hem.