Waarschuwing: Kerst komt eraan!

Het komt eraan. De aanwijzingen zijn steeds duidelijker en je bent gewaarschuwd. Je staat op het punt aangevallen te worden. Nee, het is geen fysieke aanval, geen terrorisme, storm of bosbrand. Nee, deze aanval is veel subtieler, verleidelijker en aantrekkelijker, maar zeker gevaarlijker. Je gaat aangevallen worden door de feestdagen.

Wellicht denk je nu, waar heeft Paul Tripp het in vredesnaam over? Laat me je het uitleggen. De adventstijd komt eraan. Het zou een heerlijke, vredige tijd moeten zijn waarin we Gods ultieme oplossing voor zijn verloren en rebelse beelddragers gedenken. Die oplossing was geen veroordeling, maar de ultieme genadegave -Hijzelf was de gave- in de persoon van Zijn Zoon. Maar in plaats van een vredig seizoen van aanbidding en viering, is advent vervallen tot een geestelijke strijd. En jij zit er middenin.

Er is niets mis met prachtige versieringen, familiefeesten of het geven van geschenken. Het kerstseizoen kan een tijd zijn waarin families herenigen, hun relaties vernieuwen en elkaar liefhebben. Maar ik maak me zorgen omdat er een oorlog gaande is over wat we zullen geloven: over wie we zijn, wat we nodig hebben en waar ons leven om draait.

Ik maak me zorgen omdat er een oorlog gaande is over wat we zullen geloven: over wie we zijn, wat we nodig hebben en waar ons leven om draait.

Elk mens leeft zijn leven in het licht van van een bepaald verhaal. De adventstijd is een strijd tussen twee verhalen geworden – het ene verleidelijk en aantrekkelijk, maar fundamenteel onwaar; en het andere diep vernederend, maar wat iedereen overal nodig heeft.

Het valse kerstverhaal
Het “kerstverhaal” dat de cultuur ons vertelt, plaatst ons in het middelpunt – de plek voor God en God alleen. Het zoekt naar voldoening in het geschapene, in plaats van aanbidding van de Schepper. Het maakt fysiek genot onze primaire behoefte, in plaats van het reddend ingrijpen van de Verlosser. Het wordt beheerst door het comfort van het moment, in plaats van eeuwige prioriteiten.

Het verhaal dat jij dit kerstseizoen keer op keer te horen zult krijgen, is op elke manier verkeerd als het gaat om wie wij zijn en wat wij nodig hebben. Het moedigt ons aan om comfort te zoeken waar het niet gevonden kan worden, om onze hoop te vestigen op dingen die geen verlossing geven en om te denken dat wij kunnen wat alleen de Messias kan.

Het ware adventsverhaal
Maar anders dan dit valse “kerstverhaal”, is het ware “adventsverhaal” verootmoedingend en onaantrekkelijk. Het is een triest verhaal over een wereld die verschrikkelijk gebroken is door zonde, bewoond wordt door egocentrische rebellen die vrijwillig meewerken aan hun eigen ondergang. Het gaat over wezens die geschapen zijn om voor God te leven, maar in alles voor zichzelf leven. Dit is het verhaal van de onttroning van de Schepper en de kroning van Zijn schepping. Het gaat over een toestand, zo wanhopig, dat God het ondenkbare deed, door zijn Zoon te sturen om het Offerlam te zijn van de verlossing. En waarom is Jezus gekomen? Omdat wij zo verloren, zo gebonden en zo misleid waren dat er simpelweg geen andere oplossing was.

Waarom is Jezus gekomen? Omdat wij zo verloren, zo gebonden en zo misleid waren dat er simpelweg geen andere oplossing was.

Weet je, totdat we het slechte nieuws horen en begrijpen, zal het goede nieuws ons niet interesseren. Het nieuws dat Jezus kwam met de glorieuze missie om te leven, sterven en op te staan in onze plaats, is het alleen waard om te vieren als we weten dat dit onze enige hoop is.

Strijd de echte strijd
De strijd van advent gaat niet over het zingen van simplistische kerstliedjes versus christelijke hymnes, of aanbiddingsavonden versus familiefeesten. Nee, deze oorlog gaat over welk verhaal van identiteit, behoefte, betekenis en doel wij geloven en waar wij ons hart aan geven. Het leven is eigenlijk een strijd van verhalen, en de strijd is het hevigst als het ware verhaal het hardst verteld moet worden.

Dus, geniet van de geschenken, de versieringen en de delicatessen, maar bereid je dit jaar voor op de strijd door het ware verhaal voor ogen te houden. Ga de strijd om je hart aan, voordat je afgeleid raakt door alle tradities en het plezier van de feestdagen.

Ga de strijd om je hart aan, voordat je afgeleid raakt door alle tradities en het plezier van de feestdagen.

5 wapens voor de strijd
Hier zijn 5 manieren om jou te helpen je te richten op het ware adventsverhaal.

  1. Begin vroeg. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het lezen en overdenken van het ware verhaal, aangezien het onware verhaal overal te horen is. Wacht niet tot kerst met het openen van Gods Woord.
  2. Vertel het slechte nieuws. Bescherm jezelf en je familie tegen fake news door het slechte nieuws te vertellen: de zonde en scheiding van God. Goed nieuws is pas echt goed, als slecht nieuws eraan voorafgaat, en verlossing wordt pas echt prachtig als we de diepte van onze nood inzien.
  3. Wees gewaarschuwd voor het onware verhaal. Geniet van tradities en plezier, maar grijp kansen aan om jezelf en anderen erop te wijzen hoe en waarom het onware verhaal dat je zult horen niet waar is.
  4. Laat Jezus zien als het ultieme Geschenk. Geef geschenken als teken van liefde, maar herinner je dat het geschapene geen voldoening geeft, en dat onze enige hoop in één Geschenk gevonden wordt – de Persoon, de aanwezigheid, het werk en de genade van Jezus.
  5. Betrek het adventsverhaal in elke situatie. Het advent seizoen geeft je de gelegenheid om jezelf en je leven te begrijpen vanuit het perspectief van de geboorte, leven, dood en opstanding van Jezus. Het adventsverhaal vertelt wie we zijn, wat we nodig hebben en waar ons leven om draait. Dit verhaal is de enige betrouwbare manier waarop wij ooit het verhaal van ons eigen leven zullen begrijpen.

Niets is zo belangrijk als het begrijpen dat de genade van Jezus helderder schijnt dan elke gave die de wereld te bieden heeft. Het is een licht dat nooit uit zal doven en nooit weggedaan wordt.

Bron: The Gospel Coalition – bewerkt door de redactie