Vier redenen waarom ‘cool’ een slecht kompas is

Cool is wispelturig
De eerste is: cool is wispelturig. Cool past zich aan en verandert door de tijd heen. Vraag dat maar na aan iemand die cool was op de middelbare school, daar praat hij nog steeds over, want dat is alles wat hij heeft. Cool verandert. Overtuiging, anders dan cool, verandert niet. Overtuiging is dat iets, dat geloof, dat niet verandert. Het staat vast en spreekt tot nieuwe situaties. Wat wij nodig hebben als kompas is niet iets wat de hele tijd verandert, maar iets wat vast staat en betrouwbaar is. Dat is waarom cool een slechte is, want de waarheid van cool, het noorden, past zich altijd aan – afhankelijk van de tijd, afhankelijk van de mensen waarmee je bent en wie je probeert te behagen; je zou niet weten waar je uitkomt. Verschillende mensen zeggen verschillende dingen over cool, de hele tijd. Sommigen van jullie zeggen dat zaken cool zijn, puur om mensen te overtuigen dat het cool is. ‘Nee joh, kerk is cool!’, ‘Thuisschool is cool!’; en nee, thuisschool is niet cool en het zal het nooit zijn, maar het eert Jezus misschien wel, niet cool. Mensen zeggen dat Obama de coolste president ooit is, en dat is hij waarschijnlijk ook, maar als hij zijn kostuum uit doet draagt hij die verschrikkelijke vader-spijkerbroek, dus is hij cool? Ik weet het niet. Wat ik wil zeggen is dat cool relatief is, het hangt af van degene met wie je praat en is dus echt een slecht iets om je leven op te bouwen. Dus ik wil je aanmoedigen, als je het gevoel hebt dat jij je teveel vasthoudt aan het proberen cool te blijven: stop met het liefhebben van cool zijn. Er zijn dingen die gewoon niet cool zijn voor andere mensen, maar daar hoef jij je niet aan vast te houden. We kunnen ons leven niet neerleggen voor iemand die zoveel verdeeldheid geeft als Jezus en tegelijkertijd leuk gevonden worden door iedereen om ons heen. Ze hebben Jezus vermoord, dus als ze ons liefhebben, tot in perfectie, dan klopt er misschien iets niet helemaal.

Als wij geroepen zijn om vreemdelingen te zijn in deze wereld, kan cool niet onze ultieme maatstaf zijn.

Cool gaat over hetzelfde zijn
Tweede reden dat cool geen goed kompas is: Cool gaat over hetzelfde zijn, niet anders zijn. Dus als wij geroepen zijn om vreemdelingen te zijn in deze wereld, kan cool niet onze ultieme maatstaf zijn. ‘Coole vreemdeling’ is een beetje een oxymoron. Een reden daarvoor is dat cool beperkend is, het dreigt je buiten te sluiten als je niet volgens de regels speelt. Er zijn veel goede dingen die vreemd en niet cool zijn in onze cultuur. Ik ben getrouwd toen ik 21 jaar was. Je zou denken dat ik de duistere kant had gekozen door de manier waarop mensen naar mij keken. ‘Hoe zit het met plezier hebben dan?’ Ik ga plezier hebben met mijn vrouw! Waarom doe je alsof mijn leven voorbij is? Ik ga niet naar hemel omdat ik simpelweg ga trouwen. Er zijn veel dingen die goed zijn, die vreemd zijn en niet cool zijn in onze cultuur.

Cool is zelfingenomen
Derde reden: Cool is zelfingenomen. Als we ons te druk maken over cool zijn, cool overkomen, zijn we niet meer bezig met het bemoedigen en opbouwen van de mensen waarmee we omgaan. We proberen ons merk op te bouwen, niet onze broeders en zusters. Cool wordt zelfingenomen, zodat we mensen gaan gebruiken voor dat schokje vreugde door het gevoel van eigenwaarde dat we krijgen als iemand denkt dat wij cool zijn, in plaats van mensen liefhebben. Heb je ooit in een situatie gezeten waarin je niet dacht aan het opbouwen van de ander maar je alleen maar dacht aan hoe jij er goed uit kon zien? Cool kan dat doen.

Jezus leert ons om cool te vermijden als het tegen de waarheid ingaat.

Wat cool is, is niet altijd waar
Laatste punt: Wat cool is, is niet altijd wat waar is. Wat cool is, is niet altijd wat waar is. Mensen kunnen domme dingen zeggen en doen op coole manieren en dat kan mensen ertoe aantrekken. Jezus leert ons om cool te vermijden als het tegen de waarheid ingaat. Er was een tijd dat het niet cool was om te geven om zwarte mensen of rassengelijkheid. Er was een tijd dat het niet cool was om daar tegen in te gaan. Er was een tijd dat het niet cool was om te geven om vluchtelingen die weggevlucht zijn uit hun huizen en het is niet cool om te geven om de rechten van het ongeboren leven. Dus wat doen we als trendy de waarheid tegenspreekt? Welke kiezen we? Ik wil je aanmoedigen om de waarheid te kiezen, ongeacht de druk die je om je heen voelt om te veranderen. Je hoeft nooit op te geven om je over te geven aan dwaasheid, omdat cool niet jouw kompas is.