Wekelijks Woord door Paul Tripp


Aangevallen door Kerst


Jij en je familie worden aangevallen. Waarschijnlijk zul je de belegering niet voelen – het is subtiel, verleidelijk en aantrekkelijk – en daarom is deze aanval oneindig veel gevaarlijker. 

Waar heb ik het over?

Bekijk de kalender. Het Adventsseizoen begint over slechts een paar dagen. Het zou een glorieuze tijd moeten zijn om Gods reactie op zijn verloren en rebelse beelddragers te herinneren. Die reactie was niet om te oordelen, maar om het ultieme geschenk van genade te geven; het schenken van Zichzelf. 

Maar in plaats van een vredig seizoen van aanbidding en viering is Advent veranderd in een geestelijke oorlog. 

Een vals kerstverhaal
Het ‘’kerstverhaal’’ dat de omringende cultuur viert stelt ons in het middelpunt, de plaats die voor God en God alleen is bedoeld. Het kijkt naar de schepping voor vervulling in plaats van aanbidding van de Schepper. Het maakt fysiek plezier tot onze primaire behoefte in plaats van de reddende tussenkomst van de Verlosser. Het wordt gedomineerd door het comfort van het moment in plaats van eeuwige prioriteiten. 

In elk opzicht is het verhaal, dat je dit seizoen steeds weer zult horen, gevaarlijk verkeerd als het gaat om wie wij zijn en wat wij nodig hebben. Het moedigt ons aan om troost te vinden waar troost niet gevonden kan worden en om onze hoop te stellen op dingen die dat nooit zullen geven.

Voor alle duidelijkheid, ik heb geen problemen met de prachtige versieringen, familiefeestjes of het geven van geschenken. De Kersttijd kan een tijd zijn waarin gezinnen weer samenkomen, relaties worden vernieuwd en liefde voor elkaar wordt geuit.

Maar ik maak me er zorgen over dat we naar een vals kerstverhaal luisteren in plaats van het herdenken van het echte adventsverhaal – een verhaal dat onze overtuigingen over wie we zijn, wat we nodig hebben en waar onze levens over gaan, definieert. 

Het ware adventsverhaal
In tegenstelling tot dat valse kerstverhaal is het ware adventsverhaal vernederend en onaantrekkelijk. Het is een triest verhaal over een wereld, vreselijk gebroken door zonde en bewoond door egocentrische rebellen die gewillig deelnemen aan hun eigen vernietiging. Het gaat over wezens die, geschapen om voor God te leven, op alle manieren voor zichzelf leven. 

Dit verhaal gaat over het onttronen van de Schepper en het tronen van Zijn schepping. Het gaat over omstandigheden die zo wanhopig zijn dat God het ondenkbare deed, Hij stuurde zijn Zoon als een Offerlam van verlossing. En waarom is Jezus gekomen? Omdat we zo verloren waren, zo tot slaaf gemaakt, en we hielden onszelf zo voor de gek, dat er simpelweg geen andere manier was. 

Het goede nieuws is niet aantrekkelijk voor ons, totdat we het slechte nieuws horen. Het nieuws dat Jezus op een glorieuze missie kwam om in onze plaats te leven, sterven en op te staan is alleen het vieren waard als je begrijpt dat het onze enige hoop is. 

Vecht voor je hart
De oorlog voor de Advent gaat niet over de vraag of we dwaze kerstliedjes of gospelliederen moeten zingen, of dat we aanbiddingstijden moeten hebben of grote familiefeesten. Je kunt beide doen. Deze oorlog gaat over welk verhaal van identiteit, nood, betekenis en doel we zullen geloven en wat ons hart zal achtervolgen. 

Het leven is echt een strijd van verhalen en de strijd woedt het hardst wanneer het ware verhaal het hardst moet worden verteld. 

Dus geniet van de cadeaus, de versieringen en de lekkernijen, maar begin met het verdedigen van je hart en je gezin door het ware adventsverhaal te vertellen. 

Voordat je begint te worden afgeleid door alle tradities van kerstplezier, ga de strijd om je ziel aan. 

 

Gods zegen,

Paul David Tripp

 


Actiestappen voor Advent

In plaats van Verwerkingsvragen, wil ik je vandaag van 4 actiestappen voorzien om je te helpen op het ware Adventsverhaal te richten:

1. Begin vroeg. Wacht niet tot eerste Kerstdag. Je kan niet vroeg genoeg beginnen of het ware verhaal vaak genoeg te vertellen, want het valse verhaal is al te horen. 

2. Negeer het slechte nieuws niet. Goed nieuws is niet goed, tenzij het voorafgegaan wordt met slecht nieuws; verlossing wordt mooi wanneer we de diepte van onze nood begrijpen. 

3. Vindt de fouten. Geniet van de tradities, maak nieuwe herinneringen en heb een goed tijd, maar grijp de kansen aan om aan te geven hoe en waarom het valse kerstverhaal dat je steeds weer zult horen niet waar is. 

4. Vier Jezus als het geschenk. Druk liefde uit door het geven van cadeaus en geniet van het ontvangen van spullen die op je wensenlijst stonden, maar herinner jezelf en anderen eraan dat geschapen zaken ons niet kunnen bevredigen en dat onze enige hoop wordt gevonden in één Geschenk – de persoon, aanwezigheid, werk en genade van Jezus.

 

Overdenking overgenomen van Paultripp.com en vertaald door Godgericht.nl.