Wekelijks Woord door Paul Tripp


Waarom zou ik me druk
maken om andere mensen?


Iedereen is weleens tegen die muur opgelopen. 

Waarom zou ik me druk maken om andere mensen?

  • Een man of vrouw besluit dat het niet meer de moeite waard is om, na jaren van kritiek leveren, gekibbel en kwetsende woorden, zich nog open te stellen voor hun echtgenoot. 
  • Een werknemer gaat naar zijn werk, sluit zichzelf volledig af, en stelt zichzelf pas weer open, als het tijd is om naar buiten te gaan – in de hoop iedere vorm van interactie met collega’s te vermijden.
  • Een tiener komt thuis van school en gaat naar haar kamer totdat ze wordt overgehaald (of gedwongen) om samen met het gezin te komen eten. 
  • Familiebijeenkomsten worden gereduceerd tot bloedverwanten die dezelfde geografische locatie delen – zonder enige zinvolle interactie. Deze week heeft iemand zich waarschijnlijk uit een kring teruggetrokken, omdat hij het niet de moeite waard vond.

Hoe zit dat met jou? Heb jij, in één van je relaties, het punt bereikt waar je je afvraagt of het de moeite waard is?

Het is aantrekkelijk om te denken dat, wanneer God echt voor ons zou zorgen, Hij onze relaties gemakkelijker zou maken. Maar in werkelijkheid is juist een moeilijke relatie een teken van Zijn liefde en zorg. Juist datgene wat we zoveel mogelijk proberen te vermijden, is wat God uitkiest om ons meer op Hem te laten lijken.

We hebben liever dat de Heere een relatie op wonderbaarlijke wijze verandert. Toch zal Hij niet tevreden zijn totdat de relatie ons verandert. Dit is hoe God relaties heeft geschapen om te functioneren. 

Een volwassen relatie is een relatie waarin zwakke en behoeftige mensen hun hoop vinden in de genade van Christus. Het gevaarlijkste aspect van je relaties is niet je zwakheid, maar je waanbeeld van je kracht. Vertrouwen op jezelf is bijna altijd iets wat onderdeel is van een slechte relatie.

Daarnaast is onze geestelijke blindheid één van de grootste obstakels in een relatie. Meestal zien we onze eigen zonden, en de vele manieren waarop God ons en anderen ertegen beschermt, niet. God beschermt ons voortdurend tegen onszelf door onze zonde te bedwingen.

Is het niet verbazingwekkend dat mensen überhaupt met elkaar overweg kunnen? Elke avond begint het nieuws met een stortvloed aan echtscheidingen, berovingen, verkrachtingen en moorden, die suggereren dat alle mensen gevaarlijk zijn, steeds weer opnieuw. Toch laten ze niet vaak de miljoenen goede dingen zien die mensen voor elkaar doen, om een leefbare plek van onze wereld te maken. 

Onze kijk op relaties kan net zo scheef zijn. We hebben de neiging om alleen maar de zonden, zwakheden en mislukkingen te zien, in plaats van de goede dingen die God doet. 

Hoe kijk jij aan tegen jouw potentieel voor gezonde, God-erende relaties? Meet je de omvang van jouw problemen, of meet je de grootheid van Gods aanwezigheid en de kracht van Zijn transformerende genade?

Als je op zoek gaat naar God in je relatie, zal je altijd dingen vinden om dankbaar voor te zijn.

Gods zegen,

Paul David Tripp

 


Verwerkingsvragen

1. Met welke relatie in je nabije familie heb je op dit moment de meeste moeite?

2. Met welke relatie buiten je familie heb je op dit moment de meeste moeite?

3. Wat zijn in beide relaties enkele zonden, zwakheden en mislukkingen, waar jij verantwoordelijk voor bent?

4. Wat doet de andere persoon, in beide relaties, wat je kwetst of pijn doet?

5. Waarom is er in beide relaties hoop vanwege het Evangelie? Hoe kun je die hoop deze week praktisch toepassen op die relaties?

 

Overdenking overgenomen van Paultripp.com en vertaald door Godgericht.nl.