Wekelijks Woord door Paul Tripp


Je bent uitgenodigd voor een verkleedpartij


Ben jij wel eens uitgenodigd voor een verkleedpartij? Of een gemaskerd bal? Wanneer je in een gevallen wereld leeft, ontvang je elke dag weer de ultieme uitnodiging. 

Verleiding doet zijn werk het best in een vermomming. Kwaad vermomt zich als van alles, behalve kwaad. Het feit dat zonde er zo goed uitziet is één van de dingen die het zo slecht maakt. 

Deze realiteit vraagt van ons om met een nuchtere geest en oplettende ogen te leven. De duivel gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij kan verslinden (1 Petrus 5:8). Soms zullen de aanvallen duidelijk zijn, maar vaak zullen ze vermomd zijn. 

Maar, niet al het bedrog komt van buiten. Integendeel, we moeten belijden dat we erg toegewijde en getalenteerde zelf-oplichters zijn. 

We zijn er maar al te goed in om naar onze eigen fouten te kijken en toch iets goeds te zien. We zijn er allemaal veel beter in om de zonden, zwakheden, en mislukkingen van anderen te zien dan die van onszelf. We zijn er allemaal erg goed in om intolerant te zijn tegenover de dingen die we graag in onszelf tolereren. 

Hier zijn een paar voorbeelden, en er zijn er nog veel meer:

  • Ongeduldig schreeuwen draagt het kostuum van een ijver voor de waarheid.
  • Lust kan zichzelf voordoen als een liefde voor schoonheid. 
  • Roddel doet zijn kwade werk door zich voor te doen als het kostuum van bezorgdheid en gebed. 
  • Verlangen naar macht en controle draagt het masker van Bijbels leiderschap. 
  • Angst voor de mens wordt verkleed als een dienend hart. 
  • De trots om altijd gelijk te hebben doet zichzelf voor als een liefde voor Bijbelse wijsheid. 

Het komt erop neer dat de zonde ervoor zorgt dat we onszelf niet horen, of zien, met nauwkeurigheid. We hebben niet alleen de neiging om blind te zijn, we hebben ook de neiging, om het nog maar wat erger te maken, om blind te zijn voor onze blindheid. 

Maar wees niet ontmoedigt – we blijven niet zonder hoop achter. Er is een betere uitnodiging die wacht. 

In de spiegel van Gods Woord, met de hulp van de Heilige Geest, en in het lichaam van Christus, worden we uitgenodigd in het licht van eerlijkheid te stappen om onszelf te zien zoals we werkelijk zijn. 

Deze momenten van nauwkeurige zelfbeoordeling zullen pijnlijk zijn. Wie wil er nou een uitnodiging accepteren om zijn fouten voor zich uitgestald te zien worden, om zijn tekortkomingen in detail te horen, en de schuld die met zijn zonde meekomt te voelen?

Wanneer je de veroordeling en berisping ervaart – van God of van anderen – kan het voelen alsof het allesbehalve een uiting van liefde is. Toch is dat wel wat het is.

God, die genoeg van jou houdt om Zijn Zoon te offeren voor jouw verlossing, is aan het werk. Hij is aan het werk om te zorgen dat jij jezelf duidelijk zal zien. Zodat je niet zou geloven in de desillusie van je eigen rechtvaardigheid. Zodat je met een nederig gevoel van persoonlijke nood de bronnen van genade zou zoeken die alleen in Hem gevonden kunnen worden.

Laten we vandaag de uitnodiging van de gevallen wereld voor een verkleedpartij afwijzen en in plaats daarvan de uitnodiging van de Heere accepteren om overvloedige, overtuigende, vergevende, en transformerende genade te ontvangen.

Gods zegen,

Paul David Tripp

 


Verwerkingsvragen

1. Hoe heeft de vijand recentelijk geprobeerd je in de val te laten lopen, door je te verleiden met iets kwaads dat zich voordeed als iets goeds?

2. Hoe heb je recentelijk geprobeerd om jezelf (en anderen) te bedriegen door je zonde te verkleden als iets anders dan zonde?

3. Wanneer was de laatste keer dat je veroordeling voelde vanuit Gods Woord, Zijn Geest, of het lichaam van Christus? Heb je je in eerste instantie verzet tegen deze beoordeling? Waarom?  

4. Waar kan je in je relaties investeren, zodat God jou als een middel voor nauwkeurige zelfbeoordeling in het leven van anderen zou kunnen gebruiken? Hoe kan je ervoor zorgen dat je dat op een manier doet die liefdevol en genadig is?

 

Overdenking overgenomen van Paultripp.com en vertaald door Godgericht.nl.