Wekelijks Woord door Paul Tripp


Jaloerse tevredenheid


Heb je weleens je kast geopend, uitpuilend van alle kleding, en gedacht, ‘’Ik heb niets om aan te trekken…’’

Heb je weleens in je koelkast gekeken, overvol met voedsel, en gezegd, ‘’Er is niets te eten…’’

Als zondaren hebben we deze geweldige neiging om middenin weelderige zegen te staan en het gevoel te krijgen dat we arm en behoeftig zijn. 

Hoe gebeurt dit? In één woord: jaloezie. Maar het begint met vergeetachtigheid. 

Jaloezie vergeet de zegeningen en veronderstelt daarmee armoede, en die veronderstelde armoede maakt plaats voor de honger die ons vervolgens verleidt om  te kijken en te verlangen naar wat ons simpelweg niet zal bevredigen.

Heb jij recentelijk een steek van jaloezie ervaren toen je:

  • Iemand voorbij zag rijden in een luxe auto?
  • Langs het raam van een luxe restaurant liep?
  • Hoorde over de vakantieplannen van je buren?
  • In gesprek was met de echtgenoot van iemand anders?
  • Het lichaam van iemand anders in de sportschool zag?
  • door je Instagram feed scrolde voordat je ging slapen?

Ja, het is zo: als je een zondaar bent sluipt er altijd jaloezie rond. 

Wauw… Je denkt waarschijnlijk, ‘’Bedankt voor deze bemoedigende overdenking vandaag, Paul!’’ Nou, laat me je proberen aan te moedigen terwijl we worstelen met de realiteit van de jaloezie. 

Het is eigenlijk maar op één manier te stellen, en het komt hier op neer: Onthoudt wat je hebt. 

Ik zou je willen aanmoedigen om te gaan zitten en letterlijk je zegeningen te tellen. Inventariseer alles wat je hebt: het zal je verbazen hoe snel die lijst meerdere pagina’s in beslag zal nemen. 

Denk aan alle mensen die om je geven en je op een bepaalde manier van dienst zijn. Analyseer al de manieren waarop Gods algemene genade je leven comfortabel, plezierig en gezond maakt. 

Als je met een nederig en dankbaar hart naar je leven kijkt, zul je je snel herinneren dat je iemand bent die onverdiend is overladen met zegeningen. 

De meest onverdiende zegen is, natuurlijk, onze redding vanwege het offer van Christus. Onze Heiland had het allemaal, maar was bereid om alles voor jou en mij in de steek te laten. 

Hij liep weg van heerlijkheden waar onze hersenen te klein voor zijn om ze te bevatten, zodat de strijd om ons hart kon worden gewonnen, zowel nu als voor de eeuwigheid. We weten dat er een dag zal zijn waarop afgunst niet meer bestaat en we voor altijd zullen leven in de aanwezigheid van zijn liefde, volledig en compleet verzadigd. 

Tot die dag zal jaloezie een strijd zijn. Maar het is een strijd die we niet alleen aangaan. Het offer van Christus biedt ons hier, op dit moment, genade: reddende, herstellende, bekrachtigende, vergevende en transformerende genade. 

Ik vind het geweldig om die genade aan het werk te zien in Asafs hart, naarmate Psalm 73 vordert. Hij begint met, ‘’Want ik was jaloers op de dwazen, toen ik de vrede van de goddelozen zag’’ (V. 3). Maar tegen het einde heeft genade hem gered en getransformeerd, wat resulteerde in tevredenheid: ‘’Wie heb ik behalve u in de hemel? Naast u vind ik nergens vreugde op de aarde.’’ (V. 25)

Wanneer je tevreden bent met de Gever, omdat je in Hem het leven hebt gevonden waarvoor je ontworpen bent, ben je bevrijd van de vraatzuchtige zoektocht naar voldoening die het ontmoedigende bestaan van zoveel mensen is. 

Onze jaloerse harten zullen alleen rust vinden als ze voldoening in Hem hebben gevonden.

 

Gods zegen,

Paul David Tripp

 


Verwerkingsvragen

1. Wanneer heb jij voor het laatst een steek van jaloezie ervaren? Waar voelde jij je dit keer hongerig naar?

2. Wat was je vergeten op het moment dat je jaloezie ervaarde? Wat had je op dat moment moeten onthouden om de jaloezie te bestrijden?

3. Ga vandaag of deze week zitten en tel letterlijk je zegeningen. Neem de tijd en laat vergeten zegeningen je lijst vullen. Wat zijn enkele zegeningen die je bent vergeten?

4. Wat zijn enkele kleine, praktische stappen die je kan nemen om jouw hart over te zetten van ‘’Want ik was jaloers’’ naar ‘’Er is niets op aarde dat ik naast U verlang’’?

5. Hoe kan jij anderen tot zegen zijn door hen te dienen? En dan, hoe kun je een zegen zijn voor anderen door hen te helpen herinneren aan wat ze hebben?

 

Overdenking overgenomen van Paultripp.com en vertaald door Godgericht.nl.