Wekelijks Woord door Paul Tripp


Wat je moet weten over lijden


Je lijdt nooit alleen aan hetgeen je lijdt, maar je lijdt ook altijd aan de manier waarop je lijdt. 

Laat me uitleggen wat ik, vanuit mijn eigen ervaring met ziekte, met deze zin bedoel.

In 2014 ging ik naar de dokter met, wat voelde als, kleine klachten. Voordat ik wist wat er aan de hand was, werd ik opgenomen in het ziekenhuis voor wat een verschrikkelijk pijnlijk verblijf van tien dagen werd.

In het kort is het verhaal dat ik acuut nierfalen had en als ik nog zeven tot tien dagen had gewacht om naar het ziekenhuis te gaan, je waarschijnlijk niet meer mijn wekelijks woord zou ontvangen. 

Vier jaar en zes operaties verder zijn mijn symptomen zo beheersbaar als mogelijk, maar ik ben een fysiek beschadigd man geworden.  

Ik heb door het lijden heen veel dingen geleerd en werd aan veel dingen herinnerd. Misschien is een van de meeste opmerkelijk wel dit: Ons lijden wordt meer gevormd door wat er in ons hart is dan door wat er in ons lichaam of de wereld om ons heen is. 

Begrijp me niet verkeerd. Mijn lijden was echt, mijn lichaam disfunctioneerde echt, de pijn waar ik doorheen ging was verschrikkelijk echt, de schade aan mijn nier is echt, en de zwakheid die er nu in mijn normale leven is zal er altijd blijven. 

Maar de manier waarop ik deze harde realiteit ervaarde, werd gevormd door de gedachten, verlangens, dromen, verwachtingen, begeertes, angsten, en veronderstellingen van mijn hart. 

Ja, ik ging mijn ziekte in met mijn theologie op de juiste plek, en ik geloofde ook dat ik in een gebroken wereld leefde die schreeuwt om verlossing. Alleen er was een andere strijd bezig binnenin mij. 

Er was deze verwachting dat ik altijd zou zijn wie ik geweest ben: dat is, dat ik altijd sterk en gezond zou zijn. In mijn leven, gezin, en bedieningen was er weinig ruimte voor zwakheid van binnen, of moeite. 

Dus toen ik realiseerde dat ik erg ziek was en dat zwakheid en vermoeidheid voor de rest van mijn leven bij me zouden blijven, was de klap niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en geestelijk. Eerlijk gezegd, ik leed niet alleen fysieke pijn, maar ook de nog diepere pijn over de dood van mijn desillusie van onoverwinnelijkheid en de trots van mijn productiviteit. 

Hetzelfde is waarheid voor jou. Je reacties op de situaties in je leven, of ze nou fysiek, relationeel, of bijkomstig zijn, worden altijd meer bepaald door wat er in je hart is dan door de dingen waarmee je wordt geconfronteerd. 

Je komt nooit met lege handen naar je lijden. Je sleept altijd een zak mee naar je lijden, vol met ervaringen, verwachtingen, veronderstellingen, perspectieven, verlangens, intenties, en beslissingen. Wat je denkt over jezelf, leven, God, en anderen zal beïnvloeden hoe je omgaat met en reageert op de moeilijkheden die op je weg komen.

Dit is waarom de schrijver van Spreuken zegt: ‘’Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven.’’ (Spreuken 4:23)

Wat draag jij rond in je ziel dat het potentieel heeft om je lijden te compliceren? Wat preek je tegen jezelf dat ervoor zou kunnen zorgen dat je de waarheden van het Evangelie vergeet?

Vergeet nooit: Wat voor een pijn je ook doormaakt, als Gods kind is het voor jou onmogelijk om het allemaal alleen te dragen. 

De Ene die deze wereld heeft geschapen en regeert met wijsheid, gerechtigheid en liefde is in jou, met jou, en voor jou, en niets heeft de macht om jou te scheiden van Zijn liefde.

 

Gods zegen,

Paul David Tripp

 


Verwerkingsvragen

1. Hoe ervaar jij het leven in een gebroken wereld? Hoe heb je in het verleden geleden of hoe lijd je nu?

2. Welke goede theologie nam je mee in je lijden, die ervoor zorgde dat je midden in je pijn en verlies getroost werd? Hoe hielp dat specifiek in de donkere dagen?

3. Welke onrealistische verwachtingen nam je mee in je lijden die je lijden alleen maar hebben verergerd? Welke onrealistische verwachtingen zouden er nog steeds in je hart kunnen zitten? 

4. Wie ken jij die momenteel lijdt? Hoe kun je hen deze week te midden van hun pijn en verlies troosten?

 

Overdenking overgenomen van Paultripp.com en vertaald door Godgericht.nl.