Wekelijks Woord door Paul Tripp


Het Geschenk is de Gever


Ik hou van het cadeau-element in de kerstperiode. 

Ik hou ervan wanneer mijn gezin hun verlanglijstje bijwerkt, zodat ik kan zien wat ze dit jaar willen krijgen. Ik hou van het winkelen door de gangpaden, op zoek naar dat perfecte cadeau. Ik hou ervan om het uit het schap te halen, ervoor te betalen, mee naar huis te nemen en in te pakken. 

Ik kijk uit naar de reacties wanneer ze hun cadeaus met Kerst zullen krijgen. Het maakt me vrolijk te weten dat mijn inspanningen een behoefte in hun leven vervult of hen zal verrassen. 

Ja – Ik ben wel een beetje een cadeau-gek!

Er is niet mis het met element van het geven tijdens Kerst. De ware betekenis van Kerst gaat juist over een geschenk. Het is het meest verbazingwekkende, ongelooflijke, ondenkbare, tegen je gevoel ingaande, levensveranderende geschenk dat ooit zou kunnen worden gegeven.

Het is een geschenk waar alle andere cadeaus die door de mensheid zijn gegeven of ontvangen niet bij in de buurt komen. 

Denk aan de geschenken die we uitwisselen: een stuk speelgoed, een handig huishoudartikel, een kaartje voor een concert, een tegoedbon voor een restaurant. We gebruiken het, het dient een doel, het brengt wat plezier, maar uiteindelijk raakt het op of gaat het kapot. 

Het ultieme kerstcadeau was niet zoals één van die geschenken. Tijdens de eerste Kerst gebeurde er iets radicaals: Het Geschenk was de Gever.

God wist dat onze nood als zondaars zo diep was en dat onze pijn en ons lijden in deze gevallen wereld zo diep en onontkoombaar was, dat het enige dat Hij ons kon geven, zichzelf was. 

Het enige geschenk dat ons kon redden was geen speelgoed, gereedschap, een service of een tegoedbon. Het moest God Zelf zijn. 

Zou jij jezelf dit jaar aan iemand kunnen geven? Het zou nergens op slaan. Maar Kerst gaat over God die zichzelf aan ons geeft. 

Het Geschenk is de Gever. 

Jezus gaf zichzelf omdat Hij de enige was die ons eeuwige probleem kon oplossen. Hij kwam als het geschenk die het leven zou leven dat wij nooit zouden kunnen leven, de dood zou sterven die wij hadden moeten sterven, en die weer opstond om zonde en dood te overwinnen zodat wij leven zouden kunnen hebben – zowel eeuwig leven als overvloedig leven, hier en nu. 

Tijdens deze Kerst kun je een kleine cadeau-gek zijn. Wordt enthousiast over het openen van je cadeaus. Geniet ervan om anderen hun cadeaus te geven. Geniet van dat wat je krijgt.

Maar vergeet niet de ware betekenis van Kerstcadeaus. En herinner diegenen van wie je houdt aan waar het geven van cadeaus naar wijst. 

Kerstmis draait helemaal om een geschenk, en het Geschenk is de Gever. 

 

Gods zegen,

Paul David Tripp

 


Actiestappen voor Kerst

Hier zijn twee manieren waarop je kan vieren en delen dat het Geschenk de Gever is:

1. Maak deze Kerst in jouw huis meer over de geestelijke dan de materiële Kerst. Natuurlijk, je kan cadeaus geven en genieten van materiële dingen, maar spreek over de geboorte, dood en opstanding van Jezus bij elke kans die je ervoor krijgt.  

2. Maak een lijst van de mensen in je leven die de Heere niet kennen- buren, collega’s, de persoon die jou regelmatig helpt bij de groenteboer, etc. Verras ze met een Kerstcadeau dit jaar en kijk welke deuren worden geopend om met ze te praten over het leven en Jezus. 

 

Overdenking overgenomen van Paultripp.com en vertaald door Godgericht.nl.