Wekelijks Woord door Paul Tripp


Weet je zeker dat je dit wilt bidden?


Ik denk niet dat je gevaarlijkere woorden kan bidden dan deze drie: ‘’Uw Koninkrijk kome’’. 

Als we echt begrepen wat we zeiden, zouden we waarschijnlijk even pauzeren voordat we zo’n onrust door onze deur uitnodigden. Deze vaak te veel gebruikte en onderschatte bede kan alleen worden beantwoord door ons leven op zijn kop en binnenstebuiten te keren.

Laten we eerlijk zijn. We gaan Gods koninkrijk niet altijd met vreugde tegemoet. We willen bepaalde dingen in het leven, en we willen ze niet alleen, maar we weten ook hoe, wanneer en waar we ze willen. 

Ik wil dat mijn vrouw een vreugdevolle en toegewijde aanhanger van mijn dromen is. Mijn kinderen zijn nu volwassen, maar ik wil nog steeds dat zij (en hun echtgenoten en hun kinderen) het feit waarderen dat ze gezegend zijn met mij. 

Ik wil dat mijn rooster onbelemmerd en voorspelbaar is. Ik wil dat mijn collega’s en buren mij hoog in het vaandel hebben staan. Ik wil dat de initiatieven voor bediening die ik aanstuur, goed worden ontvangen en succesvol zijn.

Ik wil dat het plezier en het amusement waar ik naar verlang gewoon op verzoek beschikbaar is. 

Ik wil niet lijden. Ik wil niet leven zonder. 

Heb je wel eens stilgestaan en naar jezelf geluisterd? Klinkt de soundtrack van jouw leven soms zo? ‘’Ik wil, ik wil, ik wil…’’

Het is vernederend en beschamend om toe te geven, maar meestal willen we gewoon dat ons koninkrijk komt en dat onze wil wordt gedaan. 

Als er geen groter koninkrijk is om mijn trouw aan vast te leggen, gaat het er in mijn leven helaas om wat ik wil en hoe ik anderen kan gebruiken als een voertuig om te krijgen wat ik wil. 

Het simpele gebed dat Christus ons leert met ‘’Uw Koninkrijk kome’’ is het tegengif voor een zelfzuchtig en zelfvernietigend leven. Zonde begint in het hart. Ik zal dus alleen leven binnen de morele grenzen die God in mijn hart heeft gelegd als mijn hart meer naar Gods wil verlangt dan naar mijn eigen wil.

‘’Uw Koninkrijk kome’’- deze drie simpele woorden zijn woorden van overgave, woorden van bescherming, en woorden van vrijheid.   

  • Bid gewillig: ‘’Heer, ik geef me over om alles wat ik doe te doen, alles wat ik zeg te zeggen, en alles wat ik kies te kiezen omwille van Uw koninkrijk en niet het mijne.’’
  • Bid nederig: ‘’Vader, ik ben nog steeds geneigd om te denken dat ik het beter weet dan U, dus bescherm mij alstublieft opnieuw tegen mijn eigen dwaasheid.’’
  • Bid vurig: ‘’God, help me om U lief te hebben boven alles en mijn naaste als mijzelf, zodat ik de vrijheid kan ervaren die ontstaat wanneer U mij van de slavernij aan mijzelf bevrijdt. 

En bid dankbaar. 

Alleen Gods transformerende genade kan dit soort gebeden in je hart voortbrengen, en door het leven, de dood en de opstanding van Jezus Christus is die genade vrij en royaal beschikbaar. 

Dat is wat het betekent om te bidden: ‘’Uw Koninkrijk kome.’’

 

Gods zegen,

Paul David Tripp

 


Verwerkingsvragen

1. Op welke manieren ben jij deze week voor je eigen koninkrijk bezig geweest? Wat waren de resultaten?

2. Op welke manieren ben jij deze week voor Gods koninkrijk bezig geweest? Wat waren de resultaten?

3. Wat vraagt God van jou om deze week over te geven aan Zijn koninkrijk?

4. Waarom zou je om nederigheid moeten bidden deze week? Waar moet je tegen beschermd worden?

 

Overdenking overgenomen van Paultripp.com en vertaald door Godgericht.nl.